"Jakou břitvu si mám vybrat?" napadne jistě každého břitevníka, který přešlapuje, váhá a rozhoduje se pro svoji první. Kritérií pro výběr je celá řada, vůbec nejdůležitější ale je, aby byla břitva ostrá. Tupou břitvou se nikdo dobře neoholí.
Nejdůležitější pro výběr břitvy jsou tyto faktory: kvalita a tvrdost použité oceli, která rozhoduje o možné míře nabroušení, hloubka výbrusu čepele pro různé typy, tvrdost a délků vousů často souvisí s velikostí (šířkou) čepele; širokou čepel lze na rozdíl od úzké vybrousit do nejtenčího ostří. Tvar hlavy čepele a materiál střenek jsou už spíše otázkou vkusu každého břitevníka.
Základní části břitvy
Nejostřejší břitvy jsou z vysokouhlíkové oceli
Břitvy se v základu dělí na uhlíkové a nerezové. Nerezové snesou mírné zanedbání údržby, není ale možné je naostřit tak dokonale, jako uhlíkové, které i lépe drží ostří. Nejlépe lze nabrousit břitvy s tvrdostí oceli čepele nad 60 HRC (Rockwell), což jsou právě břitvy z tvrdé vysokouhlíkové oceli
Volba výšky (šířky) čepele břitvy úzce souvisí s výbrusem čepele
Břitva 2/8″ je vhodná k vytváření a udržování kontur plnovousů, 3/8″ a 4/8″ bývají často břitvy klínových a čtvrdutých výbrusů, ty se používají k prvnímu holení tvrdých vousů a k doholení velkou břitvou špatně dostupných míst, konkrétně třeba špičky brady. Tyto břitvy se Břitevník musí naučit vést, jsou užší a tudíž i mírně špatné postavení úhlu sklonu čepele k tváři působí zbytečné podráždění.
Obecně lze říci, že 5/8″ a 6/8″ je velikost čepele obvykle polodutého výbrusu k univerzálnímu použití, pravidlo to není.
Břitvy velikosti 7/8″ a 8/8″ jsou oblíbenými břitvami pro frajery, kteří se již nějaký pátek břitvou holí, Břitva si na tvář sedne sama. Je velká a také těžká. Tyto břitvy jsou vesměs dutých výbrusů a tak určeny pro holení tváře absolutně do hladka. Zde není kam spěchat, chce to pozornost a pevnou ruku, tedy čas a klid.
Velikost břitvy = šířka čepele je udávána v anglických palcích:
Dělení břitev podle výbrusu čepele
Představte si výbrus břitvy jako výbrus sekery. Klínovou sekyrou zvládnete ta nejsukovitější polena hravě, úzkou, dutou sekerou zase naštípete tenké třísky na podpal.
Stejně tak dutá břitva bezproblémově oholí měkké, krátké vousy, při delším porostu se ale čepel ráda zohýbá a často tak způsobí zranění. Břitevník špatnou volbou výbrusu zbytečně trpí. S úspěchem lze břitvu s dutým výbrusem použít jako břitvu "finišerku" už jinou břitvou oholených míst, která oholí vše dohladka. Klínová břitva je oproti tomu určena pro tu nejhorší práci. Pro první holení a na vousy drátěné a tvrdé tak, že škubou i límce u košil a dlouhé či tvrdé vlasy. Poloduté a čtvrduté břitvy jsou varianty mezi tím.
Základní rozdělení břitev podle výbrusu čepele
Další rozdělení břitev podle výbrusu čepele
Dělení břitev podle tvaru hlavy čepele
- Holandská (kulatá) hlava
- Francouzská hlava
- Španělská hlava
- Americká (čtvercová) hlava
- Holičská hlava
Břitva s holandskou (kulatou) hlavou
Břitva s francouzskou hlavou
Břitva se španělskou hlavou
Břitva s americkou (čtvercovou) hlavou
Břitva s holičskou hlavou
Musíte to zkusit
Jak s oblibou říká Břitevník PetrS: „Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy!“
Věřte, je to tak. Co komu bude, či nebude vyhovovat, není snadné říci. Musíte to zkusit.
Jak poznáte, že je břitva opravdu ostrá?
Opravdu ostrá břitva dokáže ukrojit vlas (vizte videoukázku). Duté břitvy u toho "zazvoní" tak, že je to slyšet.
- Ostrost břitvy nikdy nezkoušejte palcem jako u kuchyňského nože, zničíte jí křehké ostří.
- Tupou břitvou se neholte, je to utrpení.
Opravdu ostrá břitva krájí vlas!